Sıkça Sorulan Sorular
Misafirlerimizin en çok sordukları soruları sizler için bir araya getirdik.Ege ile Akdeniz’i birbirinden ayıran noktada bir güzellikler ülkesidir Fethiye…
Doğal dokunun hala korunduğu kıyıları, sahip çıktığı zengin tarihi ve güneşin en parlak ışıklarını saklayan koylarıyla her yıl milyonlarca kişiyi ağırlar. Günün ilk saatleriyle beraber kıyılara inen Fethiye sakinleri de akşamüstü enfes sofraların başına oturarak tadını çıkarır bu güzelliğin…
Peki, aslında Fethiye’nin sundukları sadece bu kadar mıdır? Tabii ki hayır! Çok daha fazlasıyla karşılar misafirlerini bu tatil merkezi… Sadece koylarını keşfetmek için bile günlerinizi vermeniz gerekir. Ancak kısacık zamanı olanlar için de Fethiye ile tanışmanın birkaç yolu var! Mesela, Fethiye’nin mutlaka görülmesi gereken ünlü adreslerini ziyaret edip renkli bir tanışma töreni yapabilirsiniz.
Nasıl mı? Peşimize takılmanız yeterli!
Fethiye’de Gezilecek Yerler
1. Kayaköy
Milattan öncesi çağlara kadar uzanan hayalet bir şehir burası…
Ancak, uzun süredir yapılan restorasyon çalışmaları ile çok yakında tarihini yeniden parlatacak gibi. Fethiye’ye kadar gitmişken mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Kayaköy, isminin hakkını da fazlasıyla veren tarihi bir yerleşim merkezi.
Etrafınızda gördüğünüz evlerin taşlarla örüldüğü kentte, restorasyon çalışmaları tamamlanmadan tarihin en güzel izlerini sürmeyi ihmal etmeyin.
2. Kelebekler Vadisi
Ölüdeniz’den tekne ile ulaşılabilen Kelebekler Vadisi’yle henüz tanışmadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Doğal güzelliğinin yanı sıra içinde barındırdığı kelebek çeşitliliği ile rüya gibi manzaralar sunan vadi, Fethiye’de görülmesi gereken en özel yerlerden sadece biri.
Gün boyu sadece birkaç kez elektrik verilen vadide, sıcak su ihtiyacı ise güneş enerjisi ile sağlanıyor. Bu sayede ise yıllardır bölgenin doğal ortamı korunmaya devam ediliyor diyebiliriz.
3. On İki Adalar
Birbirinden özel koylar ve bu koylara eşlik eden enfes bir doğa…
Doğal güzelliğiyle Fethiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesindeki yerini alan On İki Adalar’a da Kelebekler Vadisi gibi tekne ile ulaşmak mümkün. Yolculuk boyu büyüleyen manzaralara sahip koylara rastlayacağınız Fethiye gezinize Adalar’ı eklemeyi de ihmal etmeyin.
4. Fethiye Müzesi
Fethiye’nin yüzlerce yıla dayanan tarihine doğru bir yolculuk yapmak isterseniz Fethiye Müzesi sizi bekliyor. 2 ayrı sergi alanından oluşan müze, antik çağdan Bizans’a kadar pek çok döneme ait esere ev sahipliği yapıyor. Eğer tarihte bir yolculuk yapmak sizin de ilginizi çekiyorsa Fethiye’de gezilecek yerler listenize bu özel müzeyi de ekleyebilirsiniz.
5. St. Nicholas Adası
Kayaköy’ün tepesini aştıktan sonra zeytin ağaçlarıyla çevrilmiş Gemiler Adası’na ulaştıran yolun tam karşısında St. Nicholas Adası karşılar Fethiye sakinlerini…
Güzelliğiyle olduğu kadar zengin tarihiyle de dikkat çeken adada, bir zamanlar Denizler Azizi Nicholas’ın yaşadığı tahmin ediliyor. İsmi yalnızca bir rastlantı olmayan Ada’da, 90’lı yıllarda yapılan arkeolojik araştırmalara göre; buranın erken Hristiyanlık döneminde sıklıkla kullanılan bir ziyaret merkezi olduğu söyleniyor.
6. Ölüdeniz Kıyıları
Fethiye’nin saklı cenneti Ölüdeniz, doğanın ülke sınırlarına bıraktığı en güzel armağan…
Derin maviliklerin bembeyaz kumlarla buluştuğu noktada doğanın en renkli şovunu sergileyen Ölüdeniz sahillerini boydan boya dolaşmadan dönmeyin deriz. Böylesine bir güzelliğe dünyanın hiçbir yerinde rastlayamazsınız çünkü. Ayrıca, 2006 yılında Ölüdeniz’in dünyanın en güzel kumsalı seçildiğini de hatırlatalım.
7. Gemiler Adası
Gemiler Adası ülkenin en özel köşelerinden biri olmasının yanı sıra bakirliğini koruyan nadir sit alanlarından. Ada, karşısında bulunan Gemiler Koyu ve vadisi ile ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunuyor.
Fethiye merkezine 9 km uzaklıkta bulunan adada, fresklerinin günümüze kadar ulaştığı bir kilisenin kalıntılarını da görmek mümkün.
8. Çalış Plajı
Fethiye’de gezilecek yerlerin başında gelen Çalış Plajı, merkeze 5 km uzaklıkta yer alıyor. Caretta carettaların da yaşam alanlarından olan plaj, alabildiğine uzanan sahiliyle dikkat çekiyor. Fethiye’nin en iyi plajları arasında yer alan plajın hafta içi günlerde oldukça sakin olduğunu söyleyebiliriz. Plaj çevresinde restoran ve kafe olanakları da bulunuyor.
9. Kabak Koyu
Fethiye’ye gelip Kabak Koyu’nun serin sularına dalmadan dönmek olmaz! Merkeze 17 km uzaklıktaki koy, son yıllarda ününe ün katsa da hala diğer koylara göre daha bakir olduğunu söyleyebiliriz. Eğer tertemiz sulara dalmak, keyifli bir gün geçirmek istiyorsanız mutlaka Kabak’a da uğramalısınız.
10. Paspatur Çarşısı
Fethiye keşfiniz bittikten sonra biraz soluklanmak ve sevdikleriniz için hediyelik alışverişi yapmak isterseniz Paspatur Çarşısı tüm güzelliğiyle sizi bekliyor. Fethiye’nin merkezindeki çarşının içerisinde pek çok hediyelik mağazası ile restoran ve kafe yer alıyor. Burayı meşhur renkli şemsiyelerinden de tanıyorsunuz aslında. Fethiye fotoğraflarının vazgeçilmezi olan çarşıda renkli kareler çekmeyi de unutmayın.
Kelebekler Vadisi
Fethiye denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Kelebekler Vadisi, bu bölgeye giden herkesin mutlaka gezi listesinde yer almalı. Ölüdeniz’den yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer alan bu vadinin etrafı 350 metre yüksekliği bulan dağlarla çevirilidir. Vadi, adını Temmuz ile Eylül ayları arasında görülen “Jarsey Tiger” adlı kelebeklerden alıyor. Vadideki kelebekleri görmek için ise vadiyi tırmanmak gerekiyor. Bu tırmanış biraz zahmetli olsa da, manzara gerçekten görülmeye değerdir. Vadinin ortasından geçen şelale de güzel bir görüntü oluşturuyor. Kaynağı Faralya mahallesinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen bu şelale, vadinin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşıyor.
Yılın her ayı akan küçük şelalesi, geniş kumsalı ve tertemiz denizi ile adeta cennetten bir köşe olan koya ulaşım Ölüdeniz’den teknelerle sağlanıyor. Koyun arkasında bulunan vadide ise çadırlı kamp alanı, restoran, bar, duş ve kabin gibi hizmetler sunuluyor. Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden biri olan bu vadi, 1995 yılında 1. Derecede Doğal SİT Alanı ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmış.
Kamp ve doğa turizminin Türkiye’deki en bilinen noktalarından biri olarak gösterilen Kelebekler Vadisi'ndeki kamp alanı bir işletme tarafından yönetiliyor. Kamp alanında su ve elektrik enerjisi bu işletme tarafından sağlanıyor. Vadide elektrik günde 3 kere veriliyor. Sıcak su ise, güneş panelleri aracılığıyla sağlanıyor. Kamp alanında açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği, WC, duş gibi hizmetlerde yine işletme tarafından veriliyor. Burada çadırlarda, bungalovlarda veya teraslarda konaklayabilirsiniz.
Kelebekler Vadisi’ne nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız, hemen açıklayalım. Öncelikle Ölüdeniz’e ulaşım sağlamanız gerekiyor. Buradan kiralayacağınız veya dolmuş usulü gidiş-dönüş bineceğiniz bir tekneyle vadinin kumsalına gidebilirsiniz. Yolcuk ise yaklaşık 30 dakika sürüyor. Bu koy, Ködürümsü Limanı olarak da biliniyor.
Kabak Koyu
Kelebekler Vadisi’ne “komşu” diyebileceğimiz bir mesafede yer alan Kabak Koyu’na ne yazık ki dolmuş veya teknelerle ulaşım sağlanamıyor. Ancak bu ulaşım zorluğunun güzel bir yanı olduğunu söylemeliyiz. O da bölgenin bozulmamış olması ve doğal güzelliğini koruyabilmesi. Bölge 1. Derece Doğal SİT Alanı olduğundan, inşaat yapımı kesinlikle yasak.
Üç tarafı dağlarla çevrili olan ve adeta bir kanyon biçimindeki Kabak Koyu’nda yeşillikler arasında kamp alanları bulunuyor. Üstelik çadırdan, lüks bungalovlara (tuvaletli, duşlu ve deniz manzaralı) kadar farklı seçeneklerden istediğinizi seçebiliyorsunuz. Bu kamplardan birinde konaklamaya karar verirseniz, çam ağaçları arasında denizi seyrederek güzel vakit geçirebilirsiniz. Hemen hemen her kamp alanında deniz manzarası olduğunu söylemeliyiz. Bazı kamp alanlarında ise havuz bulunuyor.
Doğa tatili seven gençlerin uğrak yerlerinden biri olan Kabak Koyu’nda tekne turlarına katılabilir ve yürüyüş yapabilirsiniz. Fethiye’nin en güzel plajlarından birine sahip olan Kabak Koyu, hem sessiz hem de huzurlu bir tatil arayanlar için en iyi adreslerden biri.
Gemiler Koyu
Gemiler Koyu, Fethiye Körfezi’nin güney ucunda yer alan Gemiler Adası’ndadır. Fethiye’ye sadece 9 kilometre uzaklıktaki bu adaya, Ölüdeniz Belcekız Plajı’ndan kalkan teknelerle kolayca ulaşım sağlanabiliyor. Karayolunu tercih edenler ise Fethiye- Ölüdeniz karayolunu kullanarak adaya ulaşabiliyor. Ada üzerinde Bizans döneminden kalma 5 adet kilise kalıntısı görülüyor. Hatta bu bölgenin Hristiyanlığın ilk yayılma merkezlerinden biri olduğu biliniyor. Bu açıdan bölgenin Hristiyanlar için önemli bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
Gemiler Koyu ve plajı, Gemiler Adası’nın karşısında yer alıyor. Bu koy Gemiler Vadisi ile birlikte muhteşem bir doğa manzarası sunuyor ziyaretçilerine. Bölge, 1. Derece Doğal SİT Alanı ve Açık Hava Müzesi olduğundan, giriş için ücret ödenmesi gerekiyor. Ayrıca adanın girişinde görevliler ziyaretçilere ada ile ilgili bilgi aktarıyorlar. Ardından, muhteşem bir manzara eşliğinde adanın zirvesine tırmanış başlıyor. Bu yolculuk sırasında karşınıza yıkık dökük durumda olan birkaç kilise çıkacak. Tırmanışınıza bu kiliseleri ziyaret etmek amacıyla küçük molalar verebilir, bu sırada da dinlenebilirsiniz. Zirvenin hemen altında sizi adanın en büyük kilisesi karşılayacak. Denize dönük, balkon şeklinde bir terasa sahip olan bu kilisenin tabanı tamamen mozaik ile kaplıdır.
Soğuk Su Koyu
Görsel - Kaynak: Nagihanileyilmazgeziyor
Gemiler Koyu’na yakın bir konumda yer alan Soğuksu Koyu’na genelde tekne ile gidiliyor. Eğer karadan ulaşım sağlamak isterseniz, Kayaköy’ün arkasından yarım saatlik yürüyüş ile koya ulaşabilirsiniz. Adından da anlaşılacağa üzere, tabir-i caizse buz gibi bir suya sahip olan bu koy, tekne turlarının uğrak yerlerinden biridir. Fethiye’nin kavurucu sıcaklarında bu soğuk suda yüzmenin çok keyifli olduğunuz söylemeli ve mutlaka denemenizi önerdiğimizi belirtmeliyiz. Bununla birlikte bir uyarı da yapmamız gerekiyor: Koyda yüzerken deniz kestanelerine dikkat!
Oyuktepe Koyları
Yarımada şeklindeki Oyuktepe Koyları’nın Fethiye’ye uzaklığı 4 kilometredir. Fethiye’nin batısında yer alan bu yarımada Turunç Pınarı, Mempaşa, Akvaryum, Küçük Samanlık, Kuleli Aksazlar, Büyük Samanlık ve Boncuklu koylarından oluşuyor. Bölgedeki iki büyük tatil köyünün de bu yarımadanın sınırları içerisinde yer aldığını söylemeliyiz. Oyuktepe Koyları, ulaşımın kolay olması sebebiyle genellikle günübirlik tatilciler tarafından tercih ediliyor. Koylarda, dinlenme alanı duş, WC, kabin, içme suyu, büfe, kameriye, otopark gibi tatilcilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tesisler bulunuyor.
Yolunuz Oyuktepe Koyları’na düşerse; burada kamp kurarak doğayla iç içe, huzur dolu anlar geçirebilir, tertemiz denizde doyasıya yüzebilirsiniz.
Katrancı Koyu
Fethiye’ye 16 kilometre mesafede bulunan Katrancı Koyu’na Göcek tarafından ulaşım sağlarsanız, size muhteşem bir manzaranın eşlik edeceğini söylemeliyiz. Karayolları Genel Müdürlüğü, tatilcilerin bu manzaradan yaralanması için yolun geçtiği yüksek bir sahayı, teras şeklinde cep yapmış. Aracınızla yoldan çıkarak bu cep bölümünde hem dinlenip hem de koy manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Diğer koylarda olduğu gibi Katrancı Koyu’nda da orman içi dinlenme alanı olup, duş, WC, kabin, büfe, kameriye, otopark gibi hizmetler veren tesisler bulunuyor. Milli park statüsünde olan Katrancı Koyu’na giriş ücretlidir.
Yolunuz Katrancı Koyu’na düşerse; orman manzarası eşliğinde denize girebilirsiniz. Konaklamak isterseniz, kamp yapabilir ya da bungalov kiralayabilirsiniz. Fethiye’nin en az bilinen yerlerinden biri olan bu koyu özellikle yabancı turistler çok seviyor.
Günlüklü Koyu
Dünyada sadece Kanada’da ve ülkemizde yetişen günlük ağaçlarına ev sahipliği yapan Günlüklü Koyu ve plajı, tatilcilere muhteşem bir manzara, berrak bir deniz ve temiz hava sunuyor. Milli park statüsünde olan Günlüklü Koyu’na giriş ücretlidir.
Göcek – Fethiye karayolu üzerinde bulunan Günlüklü Koyu’nda yer alan Günlüklü Plajı’nın hafif çakıllı olduğunu söylemeliyiz. Bununla birlikte Günlüklü Koyu’nda deniz olabildiğince sakindir, dalga yok denecek kadar azdır. Günübirlik veya uzun dönem mavi yolculuk teknelerinin uğrak yerlerinden biri olan Günlüklü Koyu’nu yaz aylarında çok sayıda tatilci ziyaret ediyor. Bu nedenle plaj oldukça kalabalık ve hareketlidir. Bu koyda sadece bir otel hizmet veriyor. Eğer koyda birkaç gün kalmak isterseniz bu otelde konaklayabilir ya da yola karavanınızla çıkabilirsiniz. Koyda, karavan kampı olarak kullanılan bir alan bulunuyor. Bu alanda karavanlar için elektrik, su gibi hizmetler veriliyor.
Koya adını veren Günlüklü ağaçlarının astım ve nefes darlığı çeken kişiler üzerinde tedavi edici etkisinin olduğu biliniyor.
Belcekız Koyu
Fethiye’den Ölüdeniz’e giden yolun sonunda sizi Belcekız Koyu karşılayacak. Bu koyun içinde uzanan kumsalı yürüdüğünüzde karşınıza Ölüdeniz çıkacak. Fethiye ile özdeşleşen Ölüdeniz’in dillere destan bir güzelliği vardır. Durgun suyuyla bilinen Ölüdeniz, 2006 yılında “Dünyanın en güzel plajı” unvanını alarak güzelliğini tescillemiş.
“Tanrının Dünyaya Bağışladığı Cennet” olarak nitelendirilen Ölüdeniz, 3 km’lik bir kumsala sahip. Yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri olan Ölüdeniz’i görmeden Fethiye’den dönmememizi öneririz.
Kıdrak Koyu
Ölüdeniz’e 3, Fethiye’ye ise yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan Kıdrak Koyu, Faralya Köyü ve Kabak Koyu’na giden yol üzerindedir. Çam ağaçları arasındaki bu koyun plajıyla dikkatleri üzerine çektiğini söylemeliyiz. Kumsalda büfe, halka açık masa ve oturaklar, mangal yerleri, duşlar, tuvalet gibi günlük gereksinimleri karşılayabilecek olanaklar bulunuyor.
Samanlık Koyu
Ulaşımı kolay koylardan biri olan Samanlık Koyu, Fethiye merkeze yakın bir konumdadır. Koya giriş yapabilmeniz için cüzi bir ücret ödemeniz gerekiyor.
Yedi Burun Koyu
Adından da anlaşılacağı üzere 7 adet koydan oluşan Yedi Burun Koyu, Fethiye’deki en özel yerlerden biridir. Sadece tekne ile ulaşım sağlanan bu bölgeyi mutlaka gezi listenize eklemelisiniz.
Tarzan Koyu
Fethiye’nin masmavi sularına örnek gösterilen Tarzan Koyu’na da sadece tekne ile ulaşım sağlanabiliyor.
Kalemya Koyu
Fethiye’ye 5 kilometre uzaklıkta bulunan Kalemya Koyu, sessiz sakin bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir yer. Bu koyda masmavi denizin tadını çıkararak, doğayla iç içe zaman geçirebilirsiniz.
Ekincik Koyu
Fethiye’ye en uzak konumdaki koy olan Ekincik Koyu, Fethiye’ye yaklaşık 70 kilometre mesafede olup Köyceğiz üzerinden ulaşılmaktadır. Oldukça sakin bir koy olan Ekincik’te konaklayabileceğiniz az sayıda otel bulunmakta olup, tekne turizminin gözdesi halindedir.
Fırsatlardan Haberdar Olun!
Email adresinizi ekleyin ilk sizin haberiniz olsun.